Συχνές ερωτήσεις

1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το "Ειδικό Κέντρο Παιδιού" στην Κόρινθο βρίσκεται στην οδό Κύπρου 103. Η Κύπρου είναι κεντρική οδός της Κορίνθου όπου βρίσκεται η αγορά της πόλης. Το "Ειδικό Κέντρο Παιδιού" βρίσκεται προς τη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα δύο οικοδομικά τετράγωνα στο δρόμο από τη θάλασσα και δύο οικοδομικά τετράγωνα πριν την κεντρική οδό Αποστόλου Παύλου.

Το "Ειδικό Κέντρο Παιδιού" στην Τρίπολη βρίσκεται στην οδό Δημητρακοπούλου 22 & Παπαναστασίου.

Το «Ειδικό Κέντρο Παιδιού» Κορίνθου - Τριπόλεως πλαισιώνεται από έμπειρους και άρτια εξειδικευμένους θεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, παιδοψυχίατρο και αναπτυξιολόγο.

Αρχικά διαλέγετε την περιοχή που σας εξυπηρετεί και έπειτα για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε είτε:

  1. να επισκεφθείτε το χώρο μας,
  2. να τηλεφωνήσετε,
  3. να συμπληρώσετε τη φόρμα που υπάρχει στη σελίδα μας,
  4. να μας στείλετε email.

*Στην περίπτωση που διαλέξετε τις δύο τελευταίες επιλογές, θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

 

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Όλα τα ταμεία καλύπτουν τον θεραπευόμενο, μερικώς ή ολικώς, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει. Τα έγγραφα που χρειάζονται είναι :

  1. γνωμάτευση Δ/ντή κλινικής Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ή Κέντρων Παιδοψυχικής Υγεινής Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή Κέντρα Ψυχικής Υγείας – Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα δημόσια ή εποπτευόμενα από Δημόσιο Φορέα ειδικότητας (Παιδοψυχιάτρου, Ψυχιάτρου, Νευρολόγου, Αναπτυξιολόγου) ή νομίμου αναπληρωτή αυτού,
  2. βεβαίωση του "Ειδικού Κέντρου Παιδιού" για τις ημέρες προσέλευσης του παιδιού,
  3. πρωτότυπο τιμολόγιο

3. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η κάθε θεραπεία διαρκεί από σαράντα πέντε (45') έως και μιάμιση ώρα (90'). Η απόκλιση της ώρας εξαρτάται από :

  1. τη φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος
  2. τις αντοχές που έχει, έτσι ώστε η θεραπεία να είναι αποδοτική και ποιοτική
  3. τον θεραπευτικό στόχο που έχει τεθεί

Συνήθως οι συνεδρίες γίνονται δύο έως τρεις φορές εβδομαδιαίως ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και την ομάδα των θεραπευτών που ασχολούνται.

Οι συνεδρίες είναι ατομικές.

Αναλόγως με το είδος του προβλήματος "χτίζεται" το πρόγραμμα αποκατάστασης του θεραπευόμενου. Σημαντικός παράγοντας εξέλιξης είναι και το πόσο συνεργάζονται οι συνοδοί με τον θεραπευτή και ακολουθούν τις οδηγίες του εκτός γραφείου.

4. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πολλές φορές στη διάρκεια της γλωσσικής εξέλιξης του μικρού παιδιού παρουσιάζεται ο φυσιολογικός τραυλισμός. Το παιδί τραυλίζει γιατί τα αρθρωτικά του όργανα δεν έχουν ακόμα ασκηθεί και έτσι «μειονεκτούν» απέναντι στην ομιλία και στην ταχύτητα.

Η κατάσταση αυτή διορθώνεται όταν το περιβάλλον του το αντιμετωπίζει με φυσιολογικό τρόπο, χωρίς πιέσεις και προτροπές για «καθαρότερη» ομιλία διότι αυτή η αρθρωτική του ανεπάρκεια θα γίνει συνειδητή, αξιοπρόσεκτη και θα δημιουργήσει αρχικά αίσθημα κατωτερότητας, το οποίο μπορεί να «εμπεδώσει» έναν τραυλισμό. Εάν ξεπεράσει το 4ο έτος είναι απαραίτητο να εξεταστεί από λογοπεδικό – ψυχολόγο.

Δυσλεξία είναι μια ειδική, εγγενής αδυναμία εκμάθησης της ανάγνωσης και γραφής, έξω από τα συνήθη πλαίσια επίδοσης του μαθητή, ο οποίος κατά κανόνα έχει σχετικά καλή ή και πάνω από το μέσο όρο νοημοσύνη.

Πολλές φορές συγχέονται όμως οι μαθησιακές δυσκολίες με την - οργανικών αιτιών - δυσλεξία. Γι’ αυτό και υπάρχουν εξειδικευμένα tests τα οποία μας καθοδηγούν στη σωστή διάγνωση και στην εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση.

Η πιπίλα συμβάλει στην ικανοποίηση του μωρού για πιπίλισμα. Ωστόσο μόλις το μωρό γίνεται ένα μικρό παιδί θα πρέπει η ανάγκη για πιπίλισμα να μειώνεται σημαντικά.

Σίγουρα η πιπίλα έχει πλεονεκτήματα για την αρχή της ζωής ενός μωρού, όπως να το ησυχάσει, να το βοηθήσει στον ύπνο του, να μειώσει τον κίνδυνο SIDS.

Όμως η παρατεταμένη χρήση της - μετά τα 2 έτη - μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα, να περιορίσει την ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων του, να το καταστήσει γενικώς εξαρτώμενο από την χρήση της.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή επικοινωνίας η οποία επ’ ουδενί δε μπορεί να αναλυθεί μέσα σε λίγες γραμμές.

Οι περιπτώσεις αυτισμού παρουσιάζονται σε ένα συνεχές φάσμα από πιο ελαφριές έως και πολύ σοβαρές μορφές, ανάλογα με το βαθμό λειτουργικότητας.

Υπάρχουν πιθανότητες βελτίωσης των συμπτωμάτων του αρκεί η διάγνωση και η πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες να γίνει έγκαιρα.

Ένα μικρό ποσοστό αυτιστικών παιδιών, παρότι έχουν τα τυπικά συμπτώματα του συνδρόμου, καταφέρνουν να επανέλθουν. Δεν υπάρχει εξέλιξη, όμως, χωρίς τη διαρκή βοήθεια και ενασχόληση γονέων και θεραπευτών.

TOP