Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί για το άγχος που νιώθουμε στην καθημερινότητά μας.
- το πόσο μας επηρεάζει σωματικά και ψυχικά,
- από που προέρχεται,
- το πόσο ευάλωτη είναι η εποχή μας αλλά και εμείς σε αυτό το φαινόμενο.
Το άγχος στις ημέρες μας και η αντιμετώπιση του
Το άγχος πλέον παίρνει τεράστιες διαστάσεις, αφού κρύβεται πίσω από διαταραχές όπως η κατάθλιψη, οι φοβίες, οι ψυχαναγκασμοί κ.α.
Όταν κάποιος απευθύνεται στον ειδικό για την διαχείριση του άγχους, προσφέρει στον εαυτό του το πιο σημαντικό δώρο γιατί πολύ απλά στην ζωή θα επιβιώσει αυτός που ξέρει να “ηρεμεί” τον εαυτό του, να τον φροντίζει.
Υπάρχουν 4 βήματα τα οποία μπορεί κάποιος να ακολουθήσει με την βοήθεια ενός ψυχολόγου και σταδιακά να δει βελτίωση στην διάθεση αλλά και στην ψυχική αντοχή του.
Σκοπός δεν είναι να μην αγχώνεται κανείς, αλλά να νιώθει το συναίσθημα του φόβου / άγχους και να μπορεί να το διαχειρίζεται, ώστε να είναι παραγωγικός και λειτουργικός.
ΒΗΜΑ 1
Εντοπίζω την σκέψη που μου προκαλεί δυσφορία. Κάνω μία παύση: κλείνω τα μάτια, σταματάω τον χρόνο και την “κοιτάζω” νοερά
ΒΗΜΑ 2
Αναρωτιέμαι “γιατί πρέπει να πετάξω αυτή την σκέψη;” και απαντάω στον εαυτό μου:
- γιατί με οδηγεί σε περισσότερο άγχος
- γιατί ταυτίζομαι με αυτήν την σκέψη
- γιατί με απομακρύνει από τους στόχους μου
ΒΗΜΑ 3
Μιλάω στον εαυτό μου όπως θα μιλούσα στον καλύτερο μου φίλο. Με ευγένεια, συμπόνοια, ηρεμία και με ενθαρρυντικά λόγια. Δεν τον κατηγορώ, δεν τον κατακρίνω.
ΒΗΜΑ 4
Αντικαθιστώ την αρχική σκέψη με μια πιο ρεαλιστική. Με μια σκέψη που βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Συνοψίζοντας
Η διαδικασία της διαχείρισης του άγχους είναι υπόθεση ατομική και ξεκινάει από μέσα προς τα έξω. Η λύση είναι μέσα. Δεν προσπαθώ να αλλάξω τους γύρω μου για να νιώσω καλύτερα. Προσπαθώ να αλλάξω εγώ. Είναι δύσκολο το ταξίδι της αλλαγής, αλλά είναι εφικτό. Όλοι αξίζουμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας για να απολαύσουμε την ζωή περισσότερο.